Domácí výčep na letní grilovačky
Dlouhé a teplé letní večery vybízí k jedinému – dlouhému posezení venku. Není lepší relaxace, než se posadit přáteli a v uvolněné atmosféře grilovat nejrůznější pochutiny. K takové příležitosti se pak ideálně hodí domácí výčep, se kterým budete mít jisto jistě úspěch. Ocení jej všichni milovníci zlatavého moku a rázem bude hitem celé společnosti. Navíc se hodí také jako vtipný i praktický dárek!
Existují samozřejmě levnější i dražší varianty a záleží jen na vás, jak moc chcete investovat. Pokud však správně vyberete, elektrické výčepní zařízení budete moci klidně napájet i z autozásuvky.
Domácí výčep: pivo bez ztráty kvality
Hned z úvodu je třeba podotknout, že domácí výčep na kvalitě moku rozhodně neubírá. Pivo je čepováno z chlazeného soudku, což znamená, že chuťový zážitek bude naprosto optimální. Pokud tedy nejste zastánci pověstného sedmého schodu, domácí výčep rozhodně oceníte.
U domácích výčepů není nikterak opomenuta ani stránka designu. Zařízení jsou to spíše minimalistická, to všechno ale hraje do karet hygieně. Pokud bude používán venku, bude se na něm usazovat minimum nečistot a nepořádku.
Co umí domácí výčep
- nastavení teploty chlazení: většina výčepů je vybavena displejem, na němž můžete hodnotu kontrolovat. Většinou se možnost volby pohybuje v rozmezí 3°-18°C.
- adaptéry na soudky: k dostání jsou soudky o různých velikostech, proto je třeba, aby byl výčep vybaven adaptéry. Bez problémů je tak kompatibilní s 4,5 nebo 6 litrovou nádobou.
- naražený soudek vydrží až sedm dní, proto se při výběru zaměřte i na kvalitní CO2 bombičky
- nízké provozní náklady: vysokých účtů za elektřinu se obávat nemusíte. Jelikož se při různých příležitostech dají napájet i z autozásuvek, provozní náklady jsou minimální.
- slibují jednoduchou obsluhu a tichý chod
Milovníci zlatavého moku by měli zbystřit i při nákupech ledniček. Objevily se už takové , jenž mají výčet přímo zabudovaný v sobě.
Jak je to s chlazením?
Nejnáročnější úkol je pro výčepy chlazení. Soudek se zpravidla podaří dostat na požadovanou teplotu během osmi hodin, proto existuje i značně „selský“ způsob, jak tomuto procesu napomoci a zrychlit jej – soudek dáte jednoduše předem do ledničky nebo do chladného sklepa.
Bombičky co vydrží
Výčep se neobejde bez CO2 bombiček, které zajišťují správné čepování, chuť a vzhled. V případě levných variant je potřeba měnit je už po dvou soudcích, draží (většinou přímo od výrobců) vystačí až na osmnáct.
Jednodušší výčep? Narážecí hlava
Možná vás napadlo, jak by se dal použít v místech, kde je špatný přístup k elektřině. Ovšem i pro takové situace existuje řešení, kterým je narážecí hlava.
Odborníci radí chladit pivo na cca 7°C. Také však radí důkladně kvalitu prozkoumat, stejně tak odzkoušet více vzorků, a po demokratické diskuzi v úzkém kruhu přátel zvolit nejlepší řešení jak v teplotě, tak v druhu.
Diskuse k článku
Martina Králová