Ergonomie kuchyně: uspořádejte si prostor výhodně
Zařízení kuchyně patří mezi to nejnákladnější, co je do domácnosti pořizováno. Ani samotná kuchyňská linka není levnou záležitostí, a tak se zaměřte při výběru i na ty největší detaily, aby splňovala vše, co potřebujete. Pro pohodlnou práci je nutno respektovat pravidla ergonomie, která ušetří čas i často zbytečně namáhaná záda.
Kuchyň je společně s koupelnou místem, kde (ať chceme či ne) trávíme spoustu času. Vhodné uspořádání a nastavení pracovní plochy nám pobyt zpříjemní a usnadní. Podívejte se tedy blíže na praktické rady, které můžete pro lepší pocit aplikovat i ve vaší kuchyni.
Představte si proces přípravy jídla
Abyste sami umístili jednotlivé prvky kuchyně co nejvíce prakticky, pak si představte samotné vaření, a to od okamžiku, kdy teprve přinesete nákup. Nejdříve je tedy důležité mít po ruce lednici a spíž. Kam obojí umístíte záleží na tvaru kuchyně –pokud ale nemusíte šetřit místem a kuchyň má tvar písmene U, pak je klidně můžete umístit naproti sobě na konce linky. Poté následuje zpracování potravin – mytí zeleniny, krájení surovin a podobně, což vyžaduje dostatečnou odkládací plochu a samozřejmě dřez. Kolem varné plochy je potřeba mít místo, takže pracovní deska je v tomto prostoru nezbytností.
Ergonomie kuchyně: dostatek místa
U vaření se nikdo nechce zbytečně naběhat a vydávat více energie, než je třeba. Kuchyně sestavená do tvaru písmene U nebo L je v tomto ohledu ideální, vhodný je třeba i pultík uprostřed kuchyně. Mezi ním a linkou by však měl být minimálně metrový prostor, aby si v něm dva lidé pohodlně vyhnuli. Šířka pracovní desky by měla být 60 – 90 cm, klidně však i 120 cm.
Důležitým prvkem v oblasti ergonomie jsou skříňky. Proto, aby se hospodyňky nemusely natahovat, je vhodné neumísťovat je výše, než je hranice 185 cm. Neměly by být ani příliš hluboké, věci pak snadno zapadnou, případně ani není přehled, co se v těch nejvyšších patrech nachází.
TIP: Širší pracovní deska umožní zavěsit skříňky níž!
Do spodní části se pak hodí spíše zásuvky nebo jiné vysouvací systémy.
Šířka pracovní desky | min. 40 cm | max. 120 cm |
Hloubka horní skříňky | min. 15 cm | max. 30 cm |
Nejvyšší patro horní skříňky | max. 185 cm |
Výška pracovní desky
Zajímavým tématem je i výška pracovní desky. Výrobci nyní umožňují i různou výšku v jednotlivých zónách. Pro mytí nádobí je lepší mít ruce tak, aby nebylo potřeba se hrbit, nad varnou desku se zase lépe nakloníme, když nebude tak vysoko. Výrobci uvádí čísla plus 10 cm nad pracovní desku a 10 cm pod její rovinu.
Výška postavy | do 150 cm | 150 - 165 cm | nad 170 cm |
Výška desky | 80 - 85 cm | 85 - 90 cm | 95 cm a více |
Snížená plocha varné desky | 70 - 75 cm | 75 - 80 cm | 85 cm a více |
Vyvýšená plocha s dřezem | cca 90 cm | 90 - 100 cm | cca 106 cm |
Pořádné osvětlení
Ani v kuchyni by se nemělo zapomínat na dostatek světla. Rozhodně nestačí jeden centrální zdroj a příliš se nehodí ani tzv. bodové osvětlení. Ideální jsou delší zářivky, které nevrhnou tolik stínů. Můžete je umístit na různá místa linky pod horní skříňky.
Odvětrávání kuchyně
Pokud plánujete propojit kuchyň s jídelnou a obývacím pokojem v jeden prostor, pak je tento bod velmi důležitý. Rozhodně se neobejdete bez kvalitní digestoře, kterou umístíte co nejníže – odsaje tak většinu pachů bez toho, aby se rozšířily do dalších místností. Upevněna může být tak, že bude hned ve výšce vaší hlavy.
Možná se setkáte i s výrazem „magický trojúhelník.“ Ten zahrnuje chladničku, dřez a sporák – rozměry by neměly být příliš velké, jinak se zbytečně nachodíte. Využijte všech poznatků pro to, aby se vám lépe pracovalo!
Další témata:
- Co je ergonomie
- Ergonomie pracovny
- Ergonomie prostředí (teplota, světlo, hluk…)
Sledujte Chytré bydlení také na Facebooku!
Diskuse k článku