Výjimečné měděné nádobí zaručeně upoutá pozornost
Měděné nádobí se považuje za další módní hit v kuchyních. Vypadá efektně, o čemž vědí hlavně v pořadech o vaření, a hojně jej tam využívají. Není tedy divu, že po něm zatouží nejedna hospodyňka. Měděné nádobí využívaly už naši předkové, protože je nejlepším vodičem tepla a tak nic nepřišlo nazmar. Má však ještě místo v moderních kuchyních?
Měděné nádobí není žádným levným špásem, proto je třeba jeho nákup dobře zvážit a zjistit, zda je skutečně tak potřebné. Co se ale týká vzhledu, konkurence zůstává na míle vzdálená.
Měděné nádobí má styl
Pokud si občas pro inspiraci procházíte fotogalerie zařízení interiéru, pak jistě bystrému oku neuniklo kouzlo kuchyní s jižanským šmrncem či pověstnou francouzskou elegancí. Jmenovatel je stejný – na sporáku postává měděný hrnec, nad kterým visí rendlíky ze stejného materiálu. Kdo v něm už někdy vařil navíc jedním dechem dodá, že se v nich opravdu dobře vaří.
V dřívějších dobách, kdy technologie ještě měly rozvoj před sebou, se ale často kvůli mědi umíralo. Otrava měděnkou dnes už ale nehrozí, kovem je potažena jen vnější část nádobí; vevnitř obvykle najdete teflon, nerez nebo cín.
Výhody měděného nádobí
- vysoce odolné s dlouhou životností
- skvělá vodivost tepla: vyhřívá se dno i stěny (čímž se ušetří na energii) a rychle se přizpůsobuje změnám teploty
- jídlo je připravené rychleji, čímž si lépe zachovává výživové hodnoty a chuť
- kromě vaření v něm lze péct, dusit i smažit
Nevýhody měděného nádobí
- pořizovací cena je vysoká, což odrazuje mnoho zájemců (k naší smůle se dá za hranicemi sehnat o poznání levněji)
- čištění je třeba provádět šetrně, aby se nepoškodila vnitřní ani vnější vrstva. Vedlo by to ke snížení životnosti a zhoršení vodivosti tepla.
- nedoporučuje se mytí v myčkách a s agresivními čistícími prostředky
Kde používat
Měděné nádobí lze využít jak pro plynové, tak pro elektrické vařiče. Problém není ani se sklokeramickými deskami. V počátcích se měděné nádobí nehodilo na indukci, nyní už jsou ale k dostání druhy, jenž nemají problém ani s tímto. Zda jsou vhodné pro indukční sporáky zjistíte snadno podle indukčního kroužku umístěného na spodní straně nádoby.
Co se týče pečení, tak pekáče snesou jakoukoliv teplotu. Jen možná chvíli potrvá, než správně odhadnete dobu přípravy pokrmů, protože, jak už bylo zmíněno, díky lepšími vedení tepla trvá proces přípravy kratší dobu.
Mytí měděného nádobí je potřeba provádět šetrně, ideálně se speciálními přípravky. Pokud chcete, aby se dlouhodobě lesklo, pak si na jeho utírání budete muset dát záležet. Jinak se na něm zakrátko vytvoří patina, po které však někteří také touží. Pokud jej už ale pořídíte, v žádném případě ho neschovávejte do skříněk a nechte ho na očích. Není totiž jen praktické, ale i estetické.
Diskuse k článku