Vacuum pot: znovuobjevený kávový sifon stále poutá pozornost
Kolem přípravy kávy se toho v poslední době namluvilo mnoho. Jak si doma uvařit tu nejlepší, a který přístroj k tomu použít? Raději investovat nebo se držet zkrátka a na šálek kvalitní kávy si zajít do podniku k tomu určenému? Tak jako tak, současně s rostoucím zájmem o přípravu kávy přibývají i možnosti, jak na to. Jednou z nich je také vacuum pot – vakuový kávovar.
Vacuum pot nepatří mezi rozšířené způsoby přípravy kávy. Opomíjený je však neprávem, protože se jeho prostřednictvím dá získat opravdu kvalitní nápoj.
Historie Vacuum potu
Na první pohled se může zdát přístroj až příliš složitý, ale rozhodně se ho nebojte. Hojně se využíval ve Francii na počátku 19. století, své místo našel i v Čině a v kavárnách v Kanadě a Spojených státech. Možná to byl i jeho vzhled, co jej dostalo do středu pozornosti. Na první pohled magicky pospojované nádoby jakoby čerpaly inspiraci v alchymistických laboratořích.
V průběhu let se při přípravě kávy nejvíce řešil způsob filtrace. Po mnohých pokusech zde našla využií v té době oblíbená kombinace páry a skla - vacuum pot. Větší rozmach zažily až s rozšířením varného skla.
Jak funguje vacuum pot
Vacuum pot funguje na principu dvou nad nad sebou umístěných a propojených baněk. Do spodní se napouští voda, kterou ohřívá vespod umístění kahan; v horní se nachází káva umletá na střední hrubost. Ze spodní nádobky proniká pára nahoru, kde se mísí s párou. Po odstranění kahanu začnou obě nádobky chladnout a z horní prokapává už hotová káva. Filtr umístěný v horní baňce nedovolí sedlině znovu proniknout zpátky.
Jak vidno, samotné baňky nejsou jedinou investicí. Je třeba pořídit hořák, filtr a halogenový zářič, který nahřívá nádoby.
Vacuum pot - výhody a nevýhody
- efektní způsob přípravy kávy, který oslní každou návštěvu
- chuť kávy bude opravdová a nezměněná žádnými nežádoucími vlivy
- zdlouhavý a nákladný způsob: sestavení a následné čištění není otázkou chvilky
- vstupní náklady na pořízení vacuum potu a příslušenství nejsou zrovna nízké
Jednodušší příprava s pomocí elektřiny
Jak rychle se objevily, tak opět rychle zmizely. Zdlouhavý proces přípravy usnadnily elektrické přístroje s propracovanějšími filtry a snadnější manipulací. A proč se tedy dostávájí znovu do popředí? Je to díky zájmu o kvalitní kávu a všechny rituály s ní spojené. Vacuum pot zažívá renesanci společně s vlnou popularity výběrové kávy.
Spíše, než o samotný šálek kávy, je dnes zájem o zážitek, který použití vacuum potu nabízí. Kavárny, kde nezáleží jen na počtu hrnků kávy, se pokouší nabídnout něco navíc - tedy i různé alternativní způsoby přípravy lahodného nápoje. A přesně to je vacuum pot. Pro každodenní domácí přípravu kávy není ideálním přístrojem, avšak výjimečnost okamžiku dokáže podtrhnout fantasticky.
Diskuse k článku