Trvalá udržitelnost v kuchyni: Nulový odpad i šetrné ekologické přípravky

Kácení deštných pralesů, úbytek orné půdy nebo rozšiřování pouští. Ve výčtu podobných ekologických katastrof bychom mohli pokračovat donekonečna. Co s tím ovšem já zmůžu, řekne si asi mnoho lidí. Co si ale nejprve zamést před vlastním prahem? Začít se chovat ekologičtěji je možné totiž už v kuchyni, kterou často používáme dennodenně. A právě tipy na to, jak začít, aby měla trvalá udržitelnost ve vaší kuchyni smysl, najdete v tomto článku.

Trvalá udržitelnost aneb jak šetřit peníze i přírodu zároveň

Trvalá udržitelnost je důležitá nejen pro naši planetu, ale taky pro vaši kapsu. Inspirujte se proto z následujících tipů, které vám pomohou uspořit nejen peníze, ale hlavně chránit zelenost zeměkoule.

Perlátor uspoří vodu

Znáte perlátor? Tahle chytrá věcička je součástí vodovodní baterie, ve které provzdušňuje vodu, čímž šetří její průtok. Kromě toho také omezuje stříkání vody, usměrňuje její tok, zachycuje mechanické nečistoty a omezuje hlučnost. Je to tedy ideální pomocník pro všechny, kteří chtějí ušetřit.

Používejte ekologické přípravky

Tablety do myčky, přípravky na nádobí nebo dezinfekce na kuchyňskou linku. Všechny tyto přípravky jsou nejenže drahé, ale taky nešetrné k životnímu prostředí. Vyrábí se totiž z chemických látek, které jdou po použití do vodovodní kanalizace a dál do přírody. Tím se mohou dostávat do spodních vod a neodvratně ji znehodnocovat. Zajímavou alternativou ke komerčním výrobkům jsou ekologické čisticí prostředky, které na první pohled stojí maličko víc, ale zase vám déle vydrží. Za pokus to tedy určitě stojí.

Vařte ve velkém a ušetřete za energie

Pokud chcete ušetřit na spotřebě energie, pak se vraťte k moudrosti našich předků. Ti vždycky vařili i pekli ve větším, to znamená třeba na dva dny dopředu. Pokud víte, že se u vás bábovka vždycky sní, udělejte hned dvě. To samé platí s obědem, který poslouží stejně dobře i jako večeře.

Zeleninu omývejte v misce

Máte ve zvyku vše omývat pod tekoucí vodou? Chyba, přicházíte tak o hodně vody. Proto si vždy napusťte velkou misku vodou a brambory, mrkev nebo třeba ředkvičky v ní jemně vykartáčujte. Zbylou vodu pak použijte na zalévání.

A s tím souvisí další tip, jak šetřit s vodou. Kolikrát se vám stane, že k obědu napustíte velký džbán vody, který se nevypije? Pak zbylou vodu nevylívejte do dřezu tak, jak jste zvyklí, ale zalijte s ní květiny. Ideální je přebytečnou vodu po celý den schraňovat ve velkém kyblíku a na konci dne ji využít. Je to trošku pracnější, ale o tom právě trvalá udržitelnost je.

Tipy pro trvalou udržitelnost a zero waste - jak využít zeleninu v kuchyni do posledního zbytku

Nulový odpad, anglicky „zero waste" je termínové označení pro maximální využívání potravin v kuchyni. Veškeré odřezky, slupky a další zbytkové části potravin se nevyhazují, ale dále zpracovávají tak, aby byla z potravin využita jejich maximální část. Využíváním maximální části potravin navíc ušetříte nejen peníze, ale hlavně také životní prostředí. Čím více z potraviny spotřebujete, tím méně po vašem zásahu v kuchyni totiž pak zůstane. A my pro vás proto máme několik tipů na to, jak potraviny v kuchyni chytře využívat, aby pro vás spojení trvalá udržitelnost nebyla jen pouhým slovem.

1. Slupky z kořenové zeleniny jako základ na vývar

Zůstává vám v kuchyni obvykle velká hromada odřezků z mrkve, petržele, celeru nebo třeba čerstvé natě celeru? Pak je nevyhazujte, ale použijte je jako základ na silný zeleninový vývar. Zeleninu důkladně omyjte a oloupejte tak, jak jste zvyklí. Slupky dejte spolu s hlavou cibule a kořením do hrnce, zalijte vodou a nechte na nízký stupeň dlouho vařit, aby vznikl táhlý a hutný zeleninový vývar.

Dalším tipem, který nabízí trvalá udržitelnost v kuchyni je zapomenout na škrabku a zeleninu vůbec neloupat. Samozřejmě, že brambory s kusy hlíny se jíst nedají. Ale dají se jen hodně okartáčovat, a pak zkonzumovat. Zelenina si tím uchová veškeré vitamíny přítomné ve slupce a vám tím odpadne nutnost třídění odpadu z vaření.

2. Tip na podzim: Semínka z dýně nevyhazujte

Pokud patříte mezi milovníky dýně, pak bychom u vás na podzim našli v koši nejspíš množství nevyužitých semínek. Příští sezónu je ale nevyhazujte, využít je totiž můžete dvojím způsobem. Dýňová semínka si očistěte, nasušte, schovejte do dalšího roku a využijte při sadbě nových dýní. Případně je posolené nasušte v troubě a pojídejte večer místo nezdravých chipsů.

3. Kefír ze zbylého mléka

Pokud se vám někdy stane, že koupíte tolik mléka, že ho nejste schopní spotřebovat, nezoufejte a nevylévejte ho. Udělejte si z něj kefír, který podávejte k snídani nebo svačině třeba s bramborami na loupačku.

4. Nezralá rajčata naložte

Pěstujete v létě na zahrádce rajčata? A míváte často přebytky zelených plodů, které kvůli krátkému létu nestihnou dozrát? Pak je nevyhazujte, ale správně naložte a konzumujte. Nezralá rajčata sice obsahují jedovatý solanin, ale právě správným naložením se ho jednoduše zbaví.

5. Pečivo nikdy nevyhazujte

Ruku na srdce, kdo z vás nikdy nevyhodil žádní pečivo? Asi by se námi našlo jen málo takových dobrodinců. Přitom naše babičky říkaly, že chléb je boží dar, a přesně tak by se s ním mělo i zacházet. Proto zbylé pečivo nikdy nevyhazujte, ale usušte ho. Pak ho používejte místo krutonů do polévky nebo ho namelte klasicky na strouhanku.

Třídění odpadu a kompostování

A ruku v ruce s nulovým odpadem jde i třídění odpadu a s ním spojené kompostování. Když už se stane, že musíte nějaké potraviny vyhodit, neházejte je hned do koše, ale raději si pořiďte kompost. Klasický kompost patří na zahradu, kde má svoje využití nejen pro hnojení půdy. Pokud bydlíte v bytě, tak ale ani vám není kompostování uzavřené. Kompostér vhodný pro nasazení užitečných žížal si můžete buď koupit pod názvem vermikompostér, případně si ho můžete vyrobit. Rad pro kutily, jak vyrobit domácí kompostér, je na internetu bezpočet.

Pokud jste se tedy rozhodli, že je trvalá udržitelnost v kuchyni to pravé pro vás, možností je spousta. Pořiďte si perlátor, přestaňte škrábat zeleninu a pořiďte si na ni kartáček nebo se pusťte do poctivého třídění odpadu. Možností je celá řada, je jen na vás, jak je využijete!



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Trápí vás plíseň kolem oken? Poradíme, jak s ní zatočit

Pokud máte problém s plísní kolem oken, doporučuji si přečíst i tento článek https://institutzdravehobydleni.c...

Dědictví družstevního bytu má svá pravidla. Jak probíhá?

Zdravím a táži se na dědění družstevního podílu bytu. Máme s manželkou ve společ. vlastnictví byt. V případě ú...

Nejvyšší čas vyřešit těsnění do oken

Souhlasím, že těsnění oken je klíčové pro úsporu energie a zamezení úniku tepla. Nicméně bych doporučil být op...

Vybírejte okna chytře aneb co potřebujete vědět před montáží

Dobrý článek. Já si myslím, že spousta lidí, když řeší výměnu oken, tak se v tom úplně nevyznají a dají na rad...

Jak vyřešit okolí bazénu? Možností je hned několik!

Zdravím, našel jsem stejnou dlažbu pod názvem: Presbeton dlažba 60x30x4,5 VERTO 4 šedá reliéf
Když tento náze...

Kuchyně od Oresi zkušenosti

My jsme po internetu hledali, kdo by nám udělal návrh kuchyně zdarma, protože všude jsme ...

Kuchyně od Oresi zkušenosti

Taky jsem byla řešit kuchyni u nich, protože u nás ve městě nebylo pořádně u koho a ta...

Kuchyně od Oresi zkušenosti

Kuchyni jsem pořizovala prvně, natož abych jí někdy navrhovala, takže mě překvapilo, ko...
Zobrazit všechna témata

Znáte systém AquaStop? Ochrání vás před vytopením

Prasklá hadice pračky nebo myčky dokáže během pár minut způsobit hotovou potopu. Pokud bydlíte v bytě, může vytékající voda napáchat škody nejen vám, ale i sousedům pod vámi. Jak se takovému scénáři vyhnout? Př...

Tepelná izolace z ovčí vlny: Může dávat smysl?

Přemýšlíte o tom, jaký materiál zvolit pro zateplení domu nebo chalupy? Možná jste narazili na ovčí vlnu – přírodní izolaci, která se čím dál častěji objevuje v ekologickém stavitelství. Má co nabídnout, ale má...

Pusťte se do údržby sítí proti hmyzu, než se mouchy a komáři probudí k životu

Na příchod jara, potažmo léta se už těšíme.Ale bzučící hmyz u ucha nebo vosí návštěva v kuchyni už tak příjemná není. Sítě proti hmyzu tyhle nepříjemnosti elegantně řeší, ale jen když fungují tak, jak mají. Teď...

Byt

Instalace solárních panelů na balkon: Výhody a nevýhody

Blíží se duben a slunce konečně začíná pořádně svítit. V době kolísavých cen energií a zvyšujícího se důrazu na ekologii přitom hledáme alternativní způsoby, jak snížit energetické náklady a zároveň chránit pla...

Trendy v interiérovém designu pro rok 2025

Hledáte inspiraci pro svůj interiér? Rok 2025 přináší čerstvé nápady, které spojují moderní estetiku, udržitelnost a praktické využití prostoru. Podívejte se s námi na to, co právě teď hýbe světem interiérového...

Jak vybrat zahradní houpačku? Roli hrají materiál, konstrukce i pohodlí

Zahradní houpačka zpříjemní letní posezení na zahradě i terase. Jakou vybrat? Podíváme se, co vše při výběru zvážit – od konstrukce přes materiály až po pohodlí a umístění.

Allegro Days plné slev jsou opět tady 

Oblíbená nákupní platforma Allegro přinese v týdnu od 2. do 8. 9. tisíce produktů se slevou až 40 %. V nabídce najdete řadu výrazně zlevněných domácích spotřebičů a pomocníků, které vám ulehčí každodenní péči o...

Máte doma problém s poletujícím prachem? Poradíme, jak s ním zatočit

Také máte pocit, že je prach doma snad všude? Usazuje se na nábytku, víří ve vzduchu a nepozorovaně zatěžuje dýchací cesty. Ať už trpíte alergií, nebo jen chcete čistší prostředí, zbavit se ho nadobro není snad...

5 způsobů, jak dát korkovým zátkám druhý život

Kolik lahví vína jste už otevřeli – a kolikrát jste korkové zátky automaticky hodili do koše? Přitom jde o přírodní materiál s obrovským potenciálem. Zkuste tentokrát zátky nevyhazovat – mohou posloužit nejen j...

Pylová sezóna začíná aneb proč si pořídit čističku vzduchu

Oteklý nos, kýchání, rýma a oči jako angorský králík – to je jen malý výčet potíží, které každoročně trápí ty, kteří se potýkají s alergickou rýmou. Sezóna pylových zrnek se blíží i v roce 2025 – a s ní i náš t...