Skleničky na alkohol: víte, co v čem podávat?
Silvestr je synonymem bujarého veselí a alkoholu. Ať už patříte mezi sváteční degustátory nebo jsou pro vás dvě deci vína denním zvykem, je dobré mít přehled o všech skleničkách pro různé příležitosti. Jiná je třeba na sekt, jinou použijete na míchané nápoje, další zase na víno. Whisky se nemůže lít do stejné, jako rum a už vůbec ne do takové, jaká slouží pro aperitiv. Víte, kterou vybrat?
Vyznat se ve všech sklenicích snad ani nelze – je jich tolik druhů a designéři se stále vytahují s dalšími a dalšími. Proto, abychom byli dobrými hostiteli, postačí znát základní druhy. Společenské faux pas pak v žádném případě nehrozí.
Míchané nápoje
Koktejly jsou oblíbené hlavně mezi ženami – pokud se pijí pomalu, neopijete se z nich, a jejich příchutě bývají jednoduše lahoda. Není však drink jako drink, některý vyžaduje menší objem, long drink je naopak na množství štědřejší...
- koktejlky nebo martini glass: horní okraj se prudce rozbíhá do stran, dlouhá nožka zamezí rychlému ohřátí nápoje, typická je také široká základna; patří do ní: Martini, Daiqiri, Cosmopolitan, Manhattan, Paradise
- highball glass: sklenice o objemu 250 ml válcovitého tvaru; slouží pro velkorysé ředění nelakoholickým nápojem; patří do ní: Sex on the Beach, Blue Lagoon, Bloody Mary, Long Island Iced Tea nebo Tequila Sunrise
- oblíbené Mojito patří do podobné, jen štíhlejší a vyšší Collins Glass
- sklenice na Margaritu – Margarita Glass – je na hraně mezi sklenicí na šampaňské a koktejlkou; může se do ní servírovat i krevetový koktejl
- do třetice oblíbených koktejlů: Pina-Colada se servíruje ve sklenici Hurricane Glass o objemu 600ml a na krátké nožce (kromě ní se využije ještě k podávání Blue Hawaii nebo Hurricane)
Likéry a destiláty
- klasické panáky o malém objemu zná snad každý; slouží pro ovocné destiláty, vodku nebo tequillu; vyloženě se nehodí pro luxusnější nápoje
- likérky mají delší nožku a úzký kalíšek; vhodné jsou pro sladké nebo hořké likéry a pro aperitivy
- v menších sklenkách na sherry se servírují i likéry a dezertní vína
- whiskovky mají silné dno kvůli podávání nápoje na led (což však není správné); většinou mají rovné nebo rozšířené stěny, správně by však mělo být hrdlo zúžené pro lepší koncentraci vůně; vhodnější je například sklenice „tulipán"
- pro brandy a koňaky pak nejlépe slouží koňakovka – baculatá, ale s úzkým hrdlem (drží se za tělo)
Pivo a víno
- klasický pivní půllitr (nejvhodnější pro ležáky) nechybí na žádné oslavě, využívat se může také půllitrová vysoká pivní sklenice (pšeničná a svrchně zkvašená piva)
- pivní poháry mívají objem 0,5 nebo 0,3 litru a nejsou příliš časté, využití mají pro silné pivní speciály
- u vína je to jednodušší: bílé víno se podává v užší a vyšší sklenici na vysoké nožce a pozor – za tu je potřeba sklenici držet, aby se tekutina neohřívala; aromatičtější červené víno se podává ve sklenici s nižší nožkou a širším hrdlem; červené víno se lije jen do 1/3 sklenice
- šampuska, flétna neboli sklenice na šumivá vína je vysoká a elegantní jako ony samy; drží se za patku nebo alespoň spodní část nožky
Diskuse k článku