Jak vyčistit dno pánve či hrnce během 15 minut
Používáte v kuchyni hrnce a pánve, které už za sebou mají stovky vaření a smažení? Pak zřejmě už dávno nejsou ve stavu, v jakém byly při pořízení. Mnozí o své nádobí dbají, zaměřují se však především na vnitřní prostor. Jenže u hrnců a pánví trpí také jejich dno ze spodní části, které se pokládá na sporák. Poradíme vám pár triků, díky kterým bude po 15 minutách práce vypadat nádobí téměř jako nové.
Znečištění nádobí zespod můžete předejít
Hrnce a pánve se ze spodní strany znečistí z různých důvodů. Nejčastěji je na vině jejich odložení na plotnu, která není dokonale očištěna. Zbytky potravin se tak doslova připečou na dno a vytvoří spálený film, který jde dolů dostat jen stěží. Problém nastává také ve chvíli, kdy při vaření či smažení voda přes nádobí přeteče, tekutina se dostane pod spodek nádobí a opět se připeče.
Vyčištění dna během 10 minut v 5 krocích
Co ale dělat, když je pánev už znečištěná a s každým dalším vařením se vrstva špíny zvětšuje? V takovém případě postupujte v následujících 5 krocích – vše zvládnete do 15 minut.
Pět tipů, jak i malou kuchyni proměnit ve velké kuchařské zázemí
Není třeba kupovat novou linku, když postačí výměna kuchyňské desky
Zápach v kuchyni nebo příliš mnoho páry z vaření vyřeší výkonná digestoř
1. Mechanicky odstraňte zbytky nečistot
Pokud se na nádobí nachází silná vrstva připálených zbytků, ručně je odstraňte. Použít můžete i škrabku, v případě odolného nádobí z nerezu pak klidně i drátěnku. Na povrchu pak zůstane jen tenká vrstva, kterou silou dolů nedostanete. Práce ne 3minuty.
2. Pánev či hrnec omyjte vodou se saponátem
Po ručním odstranění mohou na povrchu zůstat kousky spáleniny. Proto dno nádoby omyjte pod tekoucí vodou a následně dočistěte pomocí houbičky se saponátem. Uvidíte, že hned bude dno zářivější. Práce na 2 minuty.
3. Naneste čistič na trouby a grily
Na pořádnou špínu musíte použít velmi silný čistič. V redakci se nám osvědčili speciální čističe určené na trouby a grily, které jsou navržené pro odstraňování silných vrstev mastnoty a spáleniny. Dodávají se ve sprejích, který se po nastříkání změní v hustou pěnu. Naváže na sebe veškerou mastnotu a povolí i ty nejsilnější nánosy nečistot. Práce na 1 minutu.
4. Dno překryjte fólií a nechejte působit
Čistič ve formě pěny má tendenci po chvíli zkapalnit a roztéct se. V místě znečištění tak po chvíli přestane účinkovat. Co s tím? Známe jednoduchý trik – po nastříkání čističe celé dno přetáhněte potravinovou fólií. Díky tomu zůstane celý obsah čističe na svém místě a nebude mít možnost se odpařovat. Bude tak fungovat mnohem účinněji. Práce na 8 minut.
5. Nádobí opláchněte a dočistěte
Chemický čistič na trouby a grily udělá veškerou práci za vás. Po cca 8 minutách působení sundejte fólii a hrnec nebo pánev opláchněte pod tekoucí vodou. Uvidíte, že bude vypadat mnohem lépe. Pokud na některých místech skvrny od olejů a mastnost ještě zůstanou, celý proces zopakujte. Práce na 1 minutu.
Jen 15 minut stačí k tomu, aby vaše nádobí prokouklo a vypadalo lépe. Chcete znát i další tipy pro čištění? Přečtěte si některé z předchozích článků v našem magazínu:
Diskuse k článku