Bylinková zahrádka: připravte si léčivé a chutné čaje z vlastních bylinek
Ve svých počátcích byl čaj lékem. Napsat o něm proto, že je to nápoj, by byla snad urážka. Přírodní směs bylin nebo ovoce v létě dokonale zažene žízeň a doplní tekutiny, v zimě zase zahřeje a třeba i pomůže při léčbě zdravotních patálií. Nemusíte se spokojit s tím, co vám nabídnou regály supermarketů, ale směs si namícháte sami. Z toho, co jste si zasadil, vypěstovali, sklidili a usušili.
Pěstování vlastních bylinek pro přípravu čajů má nesporné výhody. Jednak kontrolujete celý růst i sklizeň a vyhnete se používání pesticidů nebo hnojiv, jednak si vše připravíte v poměru, který vám chutná a prospívá, jednak máte pod kontrolou všechna hnojiva, postřiky a přidané látky.
Pijte čaj, prospěje i psychickému zdraví – a to je základ
Předně – čaj ve správném slova smylu se připravuje z mladých lístků čajovníku. Výluhy z bylinek a plodů jsou ale velmi oblíbené, snadno dostupné a tak dobré!
Společně s vodou jsou neslazené čaje považované za ideální zdroj tekutin v každém ročním období. Vychlazené bylinné v létě osvěží, v zimě zase šálky se spařenými a vylouhovanými bylinkami zahřejí, dodají energii a nastaví štít zákeřným bacilům.
Když už máte truhlíky, květináče nebo zahrádku plnou bylin, nenechte je bez využití. Zaměřte si na pěstování takových rostlin, které vám prospějí. Sami víte nejlépe, na které neduhy trpíte, a s kterými chcete zabojovat.
Čajové rituály ale nepůsobí jen na zdraví. Ovlivní i psychiku, ať už obsaženými látkami nebo samotným rituálem pití čaje. Snažte se jej spojit s klidem, pohodou a odpočinkem. Vypněte, uklidněte se a relaxujte. I psychika totiž ovlivňuje zdravotní stav. Pocuchané nervy jsou živnou půdou pro onemocnění různé závažnosti. Pohoda s hrnkem zklidňujícího čaje dokáže zázraky!
Čajový rituál
Čajový rituál odkazuje na zvyky japonců a číňanů, protože oba se navzájem ovlivňovaly. Podobný obřad se dodržoval třeba i v Evropě – ve Velké Británii ve viktoriánském období byly tyto obřady formální společenskou událostí, kde kromě nejlepších čajů hrálo podstatnou roli i vybavení pro přípravu a hlavně samotné distingované popíjení čaje.
Událost si žádala vhodné prostory, slavnostní ošacení i koverzaci na úrovni. Až se zdá, že čaj byl v takové situaci jen druhořadou atrakcí.
Jenže to není pouze společenské divadlo – jen správná příprava čaje umožní jeho vychutnání na maximální míru. Člověk by měl svou činnost stupňovat současně se stoupající teplotou vody v konvici.
Proč si oblíbit bylinné čaje
- Uklidnění nebo povzbuzení? Bylinky dokáží obojí
- Před tím, než sáhnete do lékárničky, zkuste vyřešit trable s pomocí přírody – čaje umí zázraky
- Krása a zdraví ze zahrádky za minimální náklady
- Sami si namícháte poměr bylin a přizpůsobíte tak směs tomu, na co má účinkovat a jaká má být chuť; víte, že je bez zbytečných přídavných látek a dichucovadel
Tři složky čaje
Do směsi pro přípravu čaje patří tři druhy bylinek: zdravé, krásné a voňavé. Zdraví prospěšným bylinkám se budeme věnovat podrobněji, první dvě kategorie si ale zmiňme rovnou.
Na pohled pěkně vypadají sušené květy heřmánku, šípkové růže, pampelišky, macešky nebo fialky. Musí se sušit opatrně a rychle. Kromě směsí je možno využívat pěkných kvítků na ozdobu.
Chuť a líbivost samozřejmě doplňuje vůně, které dosáhnete důmyslnou kombinací aromatických bylin. Do kombinací se využívá pažitka, tymián, rozmarýn, majoránka, sporýš, dobromysl nebo máta s citronovou trávou a květy šeříku. Pozor ale na nevhodné šlechtěné druhy, které nejsou do čajů vhodné.
Namíchejte si vlastní směs čaje
Bylinek je spousta, ale ne všechny chutnají dobře, zvláště v nevhodné kombinaci. Pozor na smíchání dvou nespojitelných chutí a vůní.
Využívat můžete i tyto běžně se vyskytující bylinky a jejich části: květ z černého bezu, divizny, lípy, měsíčku a podbělu list borůvky, nať kopřivy, máty peprné, ostružiny, pelyňku, plicníku, šalvěje a třezalky.
Podzim a zima chutnají po šípku, jehož chuť je v kombinaci s medem opravdu nezapomenutelná.
Zatoužíte-li po netradičních chutích, můžete využít exotické ovoce v bio kvalitě – jeho kůru nebo sušené plody (citrusy, kiwi, ananas, mango, švestka, malina, jahoda, meruňka...).
Z běžně dostupného ovoce můžete do čaje využít sušené jablko, švestky, meruňky, brusinky a ostružiny.
Zázvor v roli superhrdiny
Oddenek zázvoru nevypadá zrovna vábně, ale skrývá jedinečné účinky. Množí se vegetativně a pro jeho pěstování doma potřebujete čerstvý kus, který zasypete hlínou a na teplém a slunném místě necháte po dobu tří týdnů růst. Čas pro vymutí oddenku přichází v okamžiku, kdy rostlina začne sesychat. Část je možno zkonzumovat a zbytek znovu zasadit.
Zajímavou rostlinou do čajových směsí je ibišek, který je známý hlavně jako pokojová rostlina. Čaji dodá vůni, chuť a výrazné červené zabarvení. Využívají se květy, které ale ve větším množství dodávají hořkou chuť.
Podělte se s námi o vaši oblíbenou ingredienci a směs!
Diskuse k článku