4 recepty na vánoční cukroví pro diabetiky: O svátcích si přijdou na své i lidé s cukrovkou!
Pokud máte rádi výraznou chuť čokolády, tyčinky z DIA čokoládového těsta si vážně zamilujete. Stačí jen nahradit klasickou mléčnou čokoládu tou DIA,…
Diabetes neboli cukrovka patří mezi hojně rozšířená onemocnění, která dokážou pořádně znepříjemnit život. Sami patříte mezi „cukrovkáře“ a je vám líto, že si o Vánocích nemůžete pochutnat na sladkém cukroví? Právě pro vás jsme vybrali 4 recepty na cukroví, které je jako stvořené pro diabetiky. Cukr byste v nich hledali marně. Je nahrazený stévií nebo jiným typem sladidla, po kterém vám hladina cukru v krvi nestoupne.
Tyčinky z čokoládového těsta z mandlové mouky
Pokud máte rádi výraznou chuť čokolády, tyčinky z DIA čokoládového těsta si vážně zamilujete. Stačí jen nahradit klasickou mléčnou čokoládu tou DIA, kterou pořídíte v obchodech se zdravou výživou nebo třeba v lékárně. Pro přípravu tyčinek budete potřebovat:
- 1,5 hrnku hladké mandlové mouky
- 1 čerstvé vejce
- 3 polévkové lžíce kokosového cukru nebo jiného sladidla pro diabetiky
- 3 polévkové lžíce kvalitního kokosového mléka
- 3 polévkové lžíce rostlinného oleje, ideálně kokosového
- Až 0,5 hrnku nastrouhané dia čokolády
- Špetku soli a jedlé sody
V jedné misce smíchejte všechny sypké suroviny. Do druhé misky rozšlehejte vejce, přidejte kokosové mléko a olej. Pomalu přelévejte směs tekutých surovin do sypkých a zapracujte jemné těsto. Až vytvoříte hutnou konzistentní hmotu, dejte ji na cca hodinu do chladničky. Až ztuhne, rozválejte jej na velký plát o tloušťce 5 až 7 mm, posypejte nadrcenou čokoládou a přendejte na plech s pečicím papírem. Pečte kolem 15 minut v troubě s horním a spodním ohřevem při teplotě 180 °C. Po vytažení z trouby těsto rozkrájejte na tyčinky, případně čtverečky. Po vychladnutí se do dia cukroví můžete okamžitě zakousnout.
Ořechové kuličky bez cukru
Kokosové, čokoládové, medové – variant vánočních kuliček existuje nespočet. Většina receptů však obsahuje cukr nebo sladké kondenzované mléko, které pro diabetiky není vhodné. Proto pro vás máme recept na ořechové kuličky, na kterých si mohou pochutnat i lidé s cukrovkou. Budete potřebovat:
- 20 gramů ztuženého tuku
- 20 gramů sušeného mléka
- 20 gramů kvalitního holandského kakaa
- 20 gramů mletých vlašských ořechů
- 10 gramů sladidla v prášku
- 10 gramů škrobu
- 1 bílek
- Kakao na obalení
Rozpusťte tuk a vmíchejte do něj sušené mléko, kakao, škrob a sladidlo v prášku. Vytvořte tuhou směs a dejte na cca 30 minut do lednice. Jakmile těsto částečně ztuhne, přidejte bílek a zapracujte namleté ořechy. Poté ihned tvořte kuličky o průměru kolem 20 mm a obalte je v kakau. Z výše uvedeného množství vytvoříte kolem 15 čokoořechových kuliček.
Mandlové rohlíčky z celozrnné mouky
Pokud máte rádi zdravé mlsání, upečte si mandlové rohlíčky z celozrnné mouky, které spolehlivě nahradí tradiční vanilkové. Pro přípravu cca 50 rohlíčků budete potřebovat:
- 90 gramů jemně namleté celozrnné mouky
- 60 gramů nastrouhaných mandlí
- 50 gramů ztuženého tuku
- 25 gramů sladidla, například ze stévie
- 1 vejce
- Mandle na obalení
Smíchejte sypké suroviny, přidejte rozpuštěný tuk a vejce. Vytvořte hladké těsto a uložte do lednice na 30 až 60 minut. Z těsta vytvarujte rohlíčky, vložte je do trouby rozehřáté na 160 °C a pečte 10 až 12 minut. Hned po vytažení z trouby obalujte v namletých mandlích nebo mandlové mouce.
Čtěte také: vánoční cukroví bez cukru nejen pro diabetiky
Včelí úly pro diabetiky
Včelí úly (někdy označované jako vosí hnízda) jsou o Vánocích oblíbené, ale jsou velmi sladké. Vyzkoušeli jsme si proto dia recept na včelí úly, o který se s vámi nyní podělíme. Pro přípravu budete potřebovat:
Na těsto
- 200 gramů rozdrcených DIA piškotů
- 40 gramů ovocného cukru vhodného pro diabetiky
- 110 gramů másla
- 3 polévkové lžíce holandského kakaa
- 3 polévkové lžíce rumu
Na krém
- 100 gramů másla
- 2 vaječné žloutky
- 70 gramů ovocného cukru nebo sladidla
- Polévkovou lžíci rumu
Použijte DIA piškoty bez cukru
Postup přípravy je totožný jako při pečení klasických včelích úlů. Připravte tuhé těsto a pomocí formiček vytvořte úly. Vařečkou vytvořte do úlu důlek a vyplňte krémem. Následně usaďte na dia piškot. Z výše uvedeného množství ingrediencí připravíte cca 25 ks včelích úlů.
Už dříve jsme si pro vás připravili recepty pro diabetiky, které sklidily velký úspěch. Přečtěte si starší článek, kde se dozvíte, jak upéct dia linecké, vanilkové rohlíčky nebo kokosové kuličky.
Diskuse k článku