G+

 

 

Podle čeho vybírat digestoř?


Podle čeho vybírat digestoř?

Digestoř patří k základnímu vybavení kuchyně. Neocenitelným pomocníkem je především v menších bytech, kde je často několik místností spojeno v jednu. Aby odsavač par fungoval efektivně, je třeba řešit nejen technické parametry digestoře, ale také dispozice prostoru, kde má být umístěna. Výběr digestoře proto není jednoduchý. V tomto článku se dozvíte, jak se při něm nesplést.

Digestoř není žádoucí jen v obydlích, kde je kuchyně, potažmo kuchyňský kout, součástí obytných prostor. Své uplatnění nachází i v domácnostech, kde je kuchyně samostatnou místností. Pára vznikající při vaření je nejen pro obyvatele nepříjemná, ale také zvyšuje relativní vlhkost vzduchu, která je v kombinaci s teplem tím nejlepším zázemím pro tvorbu nechtěných plísní. Digestoř se tak zdá být vybavením, bez něhož se téměř nelze obejít.

Důležité parametry digestoře – výkon i hlučnost

Mezi nejdůležitější parametry digestoře se řadí výkon a s ním související hlučnost. V zásadě platí jednoduché pravidlo – čím větší je prostor kuchyně, tím větší by měl být výkon digestoře. Základem je samozřejmě předpoklad, že se v místnosti vaří pravidelně a často. Pokud je kuchyň velká a její uživatelé si vaří málokdy, pak není třeba investovat do odpovídajícího výkonu. Zvládnout vyměnit vzduch by měla digestoř zhruba 10krát až 18krát za hodinu. U menších kuchyní si vystačíte s digestoří, jejíž odtah bude do přibližné hodnoty 300 m3 za hodinu, u těch větších (nad 10 m2) je pak potřeba vybírat digestoř s výkonem okolo 400 m3 za hodinu.

S výkonem souvisí i hlučnost, která ovlivňuje komfort užívání. Je proto potřeba věnovat jí stejnou pozornost. Dražší modely mohou být vybaveny ovládáním a řízením hlučnosti, obecně se doporučuje, aby nepřekračovala hodnotu 50 dB, i když je možné konečný výsledek ovlivňovat instalací filtrů a protihlukových prvků.

Digestoř a její umístění

Digestoř je také nutné vybírat podle umístění v prostoru, které závisí na jeho dispozicích. Z tohoto pohledu může být digestoř podvěsná, komínová, ostrůvková nebo plošná a výklopná. Běžný je podvěsný typ, kdy je digestoř instalována do mezery nebo pod závěsnou skříňku. Komínová digestoř se pořizuje do domů a kuchyní větších rozměrů, protože jejich odtah ústí přímo do komína. Ostrůvková digestoř je taková, u níž je předpokládáno volné umístění v prostoru. Hodí se tak do kuchyní, kde sporák nepřiléhá ke zdi. Poslední typ, tedy plošná a výklopná digestoř, je povětšinou vestavným spotřebičem, který je tak nutné instalovat do skříňky kuchyňské linky.

Výběr digestoře by měl ovlivnit i materiál a celkový vzhled tohoto zařízení. Designově vytříbená digestoř dokáže styl kuchyně znatelně vylepšit. Na trhu jsou k dostání plastové, nerezové, měděné či hliníkové typy, každý si tak může zvolit styl, co bude odpovídat povaze interiéru. Máte-li rádi moderní technologie, pak jistě oceníte digestoř s širokými možnostmi ovládání a nastavení.

 

publikováno: 7. 2. 2012
přečteno: 1760×
Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář
Zpracovávám...

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.
Financování běžných oprav domu - půjčíme vám

Financování běžných oprav domu – kdo vám půjčí?

Potřebuje váš dům novou střechu nebo zateplení? Odešel vám starý kotel, ale na nový rodinné úspory nestačí?… ...


Fincetrum vám poradí s koupí nemovitosti

Vyplatí se vám koupě investičního bytu?

V současné době stále přibývá Čechů, kteří si pořizují nemovitost za účelem investice. Jak je na tom… ...


Snížení energetické náročnosti budovy je trvale výhodná investice

Proč zateplit dům? Vybrali jsme 10 důvodů, proč zateplit dům

Zateplené domy jsou vidět ve všech českých městech i městečkách a je to dobře. Bohužel je stále ještě mnoho domů,… ...