G+

 

 

Co může nabídnout keramické nádobí


Keramické nádobí může být šikovným pomocníkem v každé kuchyni. Není ani třeba o něj nijak zvlášť speciálně pečovat.

Pokud půjdete do obchodu s tím, že potřebujete nový hrnec, pánev a pekáč s očekáváním rychlého a snadného nákupu, pak budete překvapení. Tolik možností, co v oddělení kuchyňských potřeb najdete, jste rozhodně nečekali. Nádobí se liší tvary, materiály, barvami... Kdo se v tom má vyznat? A co je nejlepší nákup v poměru ceny a kvality?

 

Keramické nádobí je dalším druhem, který se uchází o přízeň spotřebitelů. V současné době se řadí mezi to nejoblíbenější. Vysokou měrou je to i díky jeho příznivé ceně a dostupnosti. V porovnání s jiným nádobím vás rozhodně nezruinuje.

Zdravě s keramickým povrchem

Možná už jste se i vy setkali s pochybami o zdravotní nezávadnosti některých nepřilnavých povrchů. Nejčastěji se skloňuje hlavně teflon, u kterého existuje nebezpečí uvolňování látek. Alternativou by tak měla být právě keramika.
Druhým požadavkem je co nejnižší spotřeba tuku při přípravě pokrmů. A právě zde se názory a zkušenosti nejvíce rozchází. Propagační materiály výrobců tvrdí, že není třeba ani kapka oleje navíc; zkušenosti z kuchyně pak vypovídají právě o jeho vyšší spotřebě.

  • povrch se vyrábí ze speciálního anodizovaného hliníku
  • ani při teplotách nad 350°C se neuvolňují škodlivé látky a tuk se nepřepaluje
  • keramické nádobí se hodí na všechny povrchy, včetně indukce

Keramické nádobí – další výhody

Velkou výhodou keramického nádobí je možnost nejen v něm vařit klasicky na sporáku, ale lze jej použít i pro pečení. Úchytky a víka jsou vyrobena tak, aby odolala vysokým teplotám a z hrnců nebo pekáčků se staly univerzální a často využívaní pomocníci.
Navíc se snadno udržují. Stejně jako u teflonu stačí hadřík nebo papírová utěrka a jemné setření. Keramické nádobí by také mělo odolávat škrábancům a oděrkám více, než jiné druhy.
Pokud vás lákají barevné a hravé trendy, pak právě nejvíce pestrosti najdete mezi keramickými hrnci a pánvemi.

Keramické nádobí je možné používat na všech varných soustavách, od plynových sporáků, přes keramické varné desky až po indukční vařiče. 

Ekologie v kuchyni: ohleduplnost k přírodě je důležitá a mnohé moderní materiály ji nerespektují. Ne tak keramické nádobí. Některé druhy jsou vyrobeny speciálními technologiemi bez silikátových olejů a snadno se tak odbourají v přírodě. Pro zbytek nádoby se dá využít recyklovaný hliník nebo ocel.

Proč se mu raději vyhnout

Nepřilnavost povrchu má omezenou životnost, oproti teflonu je to až o 75%. Navíc je velmi křehký a běžným používáním se může po čase začít olupovat a oprýskávat – což znamená stále zvyšující se potřebu oleje a vymazávání.

Hospodyňky se shodují, že nejdůležitější je zvyk – a pak je jedno, o jaký materiál se jedná. Kdo začínal smažit na teflonových pánvičkách, pak bude jen těžce objevovat keramiku a zvykat si na ní. Pro začátek si můžete pořídit jen jeden kousek nádobí a až podle konkrétních zkušeností jej doplnit o další věci.

publikováno: 7. 10. 2013
přečteno: 396×
Rozbalit všechny příspěvky
Změnit pořadí komentářů
Nový komentář
Zpracovávám...

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Markéta Sedláková
21. 8. 2014

Já začínala na litině a jsem s ní zatím spokojená, používám teď nádobí Skeppshult.cz. Možná dám ale keramice druhou šanci :)

Fincetrum vám poradí s koupí nemovitosti

Vyplatí se vám koupě investičního bytu?

V současné době stále přibývá Čechů, kteří si pořizují nemovitost za účelem investice. Jak je na tom… ...


Snížení energetické náročnosti budovy je trvale výhodná investice

Proč zateplit dům? Vybrali jsme 10 důvodů, proč zateplit dům

Zateplené domy jsou vidět ve všech českých městech i městečkách a je to dobře. Bohužel je stále ještě mnoho domů,… ...


Kondenzační plynový kotel sníží vaši spotřebu

Kondenzační plynové kotle nabízí vyšší účinnost, bezpečnost i čistotu

Vytápění plynem je čisté a při dodržení určitých pravidel i bezpečné. Moderní kotle mají dobrou regulaci a nízkou… ...